FAQ

Welke professionals krijgen toegang tot de beveiligde onderdelen van de website?

De beveiligde onderdelen en extra functies op de website zijn voorbehouden voor hulpdiensten, gemeente- en provinciebesturen en waterbeheerders zodat ze hun gebied maximaal kunnen bewaken. Maar het grootste deel van de website is gewoon vrij te raadplegen voor iedereen.

We stellen de beveiligde opties aan jou voor in onze instructiefilmpjes.

 

Hoe snel wordt mijn aanvraag voor extra gebruikersrechten behandeld?

Onze operatoren behandelen elke werkdag de aanvragen voor gebruikersrechten. Maar buiten de kantooruren en tijdens crisissituaties gaat alle aandacht naar het monitoren en interpreteren van de overstromingsvoorspellingen. Wacht dus geen crisissituatie af om een account aan te vragen.

 

Waar vind ik terug of mijn perceel in overstromingsgebied ligt?

Op het geoloket kan je de overstromingsgevoeligheid van jouw perceel opzoeken. Bij verkoop of verhuur moet je jouw koper of huurder daarover informeren. Het geoloket biedt je ook nog toegang tot heel wat andere waterkaarten. In het instructiefilmpje worden de functionaliteiten toegelicht.

 

Waar komt de watertoetskaart vandaan?

De watertoetskaart met overstromingsgevoelige gebieden toont waar in Vlaanderen overstromingen mogelijk zijn. De kaart maakt onderscheid tussen effectief overstromingsgevoelige gebieden (waar in het verleden wateroverlast is vastgesteld, of waar uit modellen blijkt dat er overstromingen zich vaker dan eens in de 100 jaar zouden kunnen voordoen) en mogelijks overstromingsgevoelige gebieden (waar op basis van natuurlijke of historische processen waakzaamheid geboden is). Een toelichting over de verschillende onderdelen van de watertoetskaart, vind je op de website van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid.

 

Lees meer...
Algemene begrippen
Kleurcodes
Overstroming
Getij
Neerslag
Droogte
Geoloket
Metingen
Rapporten
FAQ
Filmpjes
Woordenlijst
Lees meer...